Infrarød Overvågningssystem

I USA har de en talemåde der lyder: Ghosthunters do it in the dark... Spøgelsesjægere gør det i mørke.... Og det er jo rigtigt. Hvad er det så vi gør i mørke? Foretager vores undersøgelser såmænd. Og hvorfor gør vi det i mørke? Det er der flere grunde til...

En grund er at det om natten er betydeligt mere stille end om dagen. Der er ikke nær den samme risiko for at konterminere vores materiale med lyde og lys udefra. Derudover er vores sanser oftest mere skærpede om natten, vi er simpelthen mere på mærkerne, og desuden kaldes timerne mellem kl 0:00 og 6:00 de psykiske timer, det er de timer hvor det menes at der er størst chance for paranormal aktivitet, især mellem kl. 3:00 og 5:00. Der er selvfølgelig paranormal aktivitet døgnet rundt, men erfaringer viser at det som sagt ofte er i det tidsrum chancen for at opleve det er størst.

Men der er også en anden stor grund til at vi foretager vores undersøgelser om natten, nemlig at vi bruger en hel del udstyr, der filmer med infrarød belysning. Og hvorfor skal vi bruge infrarødt? Det bruger vi fordi det menneskelige øje ikke kan se det infrarøde lys og dermed giver vores infrarøde (IR) kameraer os altså mulighed for at se mere end vi kan med det blotte øje, eller med "almindelige" kameraer. Når vi bruger vores IR kameraer i totalt mørke, kan vi altså paradoksalt nok se mere på optagelserne end med almindelige kameraer i dagslys.

Det er sådan at vi med vores øjne kan se det man kalder det synlige lys spekter. Den længste bølgelængde vi kan opfatte med vores øjne, er den bølgelængde den røde lysfarve befinder sig på. Infrarød har en længere bølgelængde end det synlige lys, og ligger ved siden af den synlige røde lysfarve. Infrarød betyder "under rød" og stammer fra latin (Infra = Under)

Modsat i den anden ende af de synlige lysbølger finder vi den violette lysfarve, som er den synlige lysfarve med den korteste bølgelængde. Går vi ud over den violette lysfarve, kommer vil til ultraviolet, som altså også er usynligt lys, ligesom infrarød. Ordet ultraviolet kommer ligeledes fra latin, hvor ultra i denne sammenhæng betyder "forbi" eller "længere ude end".

På hver sin side af det synlige lys har vi altså infrarød og ultraviolet. Ved at bruge kameraer der kan "se" i disse farvespektre, kan vi derfor se mere end vi vil kunne med det blotte øje, eller med almindelige kameraer. 
Skema over lysspektre
Vi har her lagt en video ind hvor du kan se et eksempel på hvordan det ser ud, når vi bruger de håndholdte infrarøde videokameraer. Husk at dette er filmet i total mørke.
Infrarød Overvågningssystem
Videokamera
Videokamera
Billede fra infrarødt overvågning